破產聯盟

標題: 租金加…續租定找過新的好? [打印本頁]

作者: nanash    時間: 24-8-2013 19:09
作者: super_skuller    時間: 24-8-2013 19:14
我之前搬屋租加咗$2500都係照向外判報。反而搬屋要嗰啲洗費仲頭痛
作者: smallcat    時間: 24-8-2013 19:49
3百幾呎既兩房一廳在好少少區已過萬了

師兄加油

作者: dopod123    時間: 24-8-2013 23:40
smallcat 發表於 24-8-2013 19:49
3百幾呎既兩房一廳在好少少區已過萬了

師兄加油

加唔太多唔搬好過搬
作者: smallcat    時間: 25-8-2013 00:28
dopod123 發表於 24-8-2013 23:40
加唔太多唔搬好過搬

其實唔搬係著數過搬, 因為搬一搬, 唔係錢問題, 係時間
作者: dopod123    時間: 25-8-2013 00:40
smallcat 發表於 25-8-2013 00:28
其實唔搬係著數過搬, 因為搬一搬, 唔係錢問題, 係時間

係而家真係好難搵
作者: smallcat    時間: 25-8-2013 02:14
dopod123 發表於 25-8-2013 00:40
係而家真係好難搵

因為皇上既重稅政策係整死成交, 重稅使想樓換樓既人卻步, 供應不多, 樓價就算無乜人買賣都唔會點跌, 直至經濟Pk先會認真向下調整! 租盤市場供應其實唔係太緊張, 只係因為樓價唔跌, 租金點都有翻咁上下PK貴, 咁既情況係變左3, 4萬租盤其實唔少選擇, 只係無乜人租咁解

其實呢條皇上係完全唔輪識經濟, 加上成班廢柴好似 菜捱綿花 呢D, 依家東方之珠變成東方廢墟, 核心價值無晒, 只得一班 土皇帝呃飯食, 欺偏北方太皇太后及拿維穩費搵食而已!
作者: nanash    時間: 25-8-2013 07:03
作者: lulumason    時間: 25-8-2013 07:32
樓主 若已由債權人的外判跟 破署巳無權管了 講真 住是最重要的一環 若加租與你附近的租金相若 咁便同外判講 看他的反影 相信都冇問題 但有可能在其他洗費扣減 等你結果
作者: nanash    時間: 25-8-2013 15:57
作者: lulumason    時間: 25-8-2013 20:20
nanash 發表於 25-8-2013 15:57
Thankyou

我而家就係有呢樣煩惱,本身生活費就已經勉強,如果租金貴多3000,要我係生活費上扣多三千?仲有得 ...

當然不会係生活扣太多 但睇你是有$還的? 如是 他們会在還$扣減 姑勿論点 同外判傾咗先啦
作者: super_skuller    時間: 26-8-2013 02:40
nanash 發表於 25-8-2013 15:57
Thankyou

我而家就係有呢樣煩惱,本身生活費就已經勉強,如果租金貴多3000,要我係生活費上扣多三千?仲有得 ...

同外判傾咗先, 我自己就兩次加租,搬屋都照報俾外判,人全數係還錢嗰部分扣,唔影響生活費
作者: devilfish    時間: 26-8-2013 14:48
基本上都係同上面傾要改生活費,除非你住豪宅,套房應該冇問題!
如果你搬仲煩!佢會問你邊度有錢搬屋,好煩!
作者: nanash    時間: 29-8-2013 20:24
作者: lulumason    時間: 29-8-2013 20:56
nanash 發表於 29-8-2013 20:24
之前話加兩千蚊租,我考慮,而家個業主話$8000都有人要,旺角套房咁值租既咩?!下個月我要揾屋搬…
有冇師兄 ...

哎 真係天呀 我唸都係要向太子或深水埗或長沙環唸唸
作者: bb_q_888    時間: 29-8-2013 21:22
唉~呢D明顯係供求失衡,壓樓價...就減少起樓同賣樓,自然租賃就會多.
日日都咁多人來港,重建又慢...又無新區,貴租到
D租加得快過人工.相信大家要有愈搬愈遠準備.

作者: wahtung    時間: 29-8-2013 21:53
nanash 發表於 29-8-2013 20:24
之前話加兩千蚊租,我考慮,而家個業主話$8000都有人要,旺角套房咁值租既咩?!下個月我要揾屋搬…
有冇師兄 ...

今早報章仲話有啲鳯樓改做套房,要成六仟蚊租,香港租金以到瘋狂
作者: wahtung    時間: 29-8-2013 21:53
lulumason 發表於 29-8-2013 20:56
哎 真係天呀 我唸都係要向太子或深水埗或長沙環唸唸

太子都唔使諗,好貴,諗吓深水埗及大角咀啦
作者: nanash    時間: 30-8-2013 02:12
作者: devilfish    時間: 30-8-2013 15:42
nanash 發表於 30-8-2013 02:12
我覺得租一間套房要八千元以上,係好能貴。雖然我破左,冇資格講咩…但係係旺角,唐樓要行樓梯,百五呎左右 ...

租屋呢樣野真係睇你好唔好彩!

MK 其實有冇咁貴租?我早兩個月上網睇過 8K 樓下應該仲租到 d 舊洋樓(近大角咀果邊), 獨立單位 3 百尺左右果 d, 當然唔係好多選擇
作者: 好日子    時間: 30-8-2013 16:27
nanash 發表於 30-8-2013 02:12
我覺得租一間套房要八千元以上,係好能貴。雖然我破左,冇資格講咩…但係係旺角,唐樓要行樓梯,百五呎左右 ...

住遠了車費當可要求加,但上下班時間又會否得不常失?

作者: nanash    時間: 30-8-2013 16:45
作者: bb_q_888    時間: 30-8-2013 17:07
咁你就要諗想點先,
如果搬遠左...除要加車費,車時間長可能令你減少左OT補水等問題.又有無其他?
你要同外判講數都要D理據,外判雖然矛但都知租貴,你講得合理佢都係要批.
作者: nanash    時間: 31-8-2013 00:32
作者: nanash    時間: 31-8-2013 00:34
作者: 好日子    時間: 31-8-2013 01:19
CHING 你主任跟的就好辦事,全香港租金都加,都冇辦法。

你加了租主任無埋由不曾加你生活費。現在你收入能夠負擔新租金(市場上)?

你就算搬都可能比現在的租金多了,但如果你可以負擔的。就通知主任因要搬屋租金有變要求改生活費,每月還款自會減

作者: trends1989    時間: 31-8-2013 12:38
寧願接受加租啦, 出去搵仲難, 而且你搬的話, 外判會要你拎返好多文件同埋問你好多野煩你。
如果加幅接受到, 外判一般都會批俾你

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3