破產聯盟

標題: 今日去外判到搞老破 [打印本頁]

作者: kwokyan01    時間: 19-8-2013 17:13
標題: 今日去外判到搞老破
我想請教下各位司兄, 我今日去外判到搞老破.
但我幫我個仔買左份保險, 受保人, 係佢, 受益係我女人.
咁我搞老破駛吾駛CUT 單??
同埋上外判到要注意D咩??

作者: devilfish    時間: 19-8-2013 19:26
唔 cut 佢會要你上繳

唔明乜野叫上外判攪,攪老破呢個動作一係你自己去入紙,如果唔係都係搵律師果 d 幫你攪...

未攪之前都係注意收費,我攪果時就冇啦啦比間野屈多 $1500...
作者: 雲佬    時間: 19-8-2013 19:47
上外判搞意思係已經頒咗令??

作者: kwokyan01    時間: 20-8-2013 09:20
吾好意思, 係上顧問到搞老破.
咁即係個仔份保險要CUT 呀, 但受保人同受益人都吾係我
都要上繳嗎
作者: BB5555    時間: 20-8-2013 10:02
kwokyan01 發表於 20-8-2013 09:20
都要上繳嗎 ...

最好唔好啦.... 顧問服務一般差同咩都要自己做仲要錢要比多D. 我當初一早搵律師可慳皮幾野....
作者: wahtung    時間: 20-8-2013 11:12
都要上繳嗎 ...

又係啲顧問,阿彌陀佛
作者: flypig    時間: 20-8-2013 12:03
都要上繳嗎 ...

點解要CUT?
1 你俾錢,幫個仔買保險,佢得鬼閒理邊個交費??
2 上繳係咩意思??份單有SAVING 嗎??? 有都證明咩野.你死口話份單由老婆負責.
你個仔有份保單,受益人唔係你.無人得閒理你架.
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 13:20
都要上繳嗎 ...

咁份保險如果cut咗,你有無錢落袋?
如份保乜都唔關你事嘅,你係可以唔使cut,但到你正式申請時,都有可能要你cut架。
作者: devilfish    時間: 20-8-2013 14:32
律師教落,點解要比位老破去煩你呢?份保係你個名,佢一定會 check.
如果 cancel 左有錢,佢一定會要你 cancel.
作者: dopod123    時間: 20-8-2013 20:02
張單唔係你個名(係成張單都同你無關)當然唔洗CUT啦

跟本不雖要報呢張單存在。

但有啲情況就特別啲,例如你個仔未夠18,又有銀行記綠你之前比錢供,外勞可能會問

答案都係幫比錢,而家破唔會再幫比錢。唔CUT ,呢個機會極低

我就唔會報都唔會CUT

作者: dopod123    時間: 20-8-2013 20:04
樓主真係冇錢冇辦法,但嗰啲顧問收費同6師差3000,自己念
作者: lulumason    時間: 20-8-2013 21:21
樓主

保險你買 cut 硬
不要用顧問公司 用就用6C 曾有破官語重深祥咁同一名申破者講 点解唔揾D專業D(6C)的公司去攪 因該人士找顧問 攪 弄至一塌糊塗 要攪幾次
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 11:00
lulumason 發表於 20-8-2013 21:21
樓主

保險你買 cut 硬

同意!!!
作者: kwokyan01    時間: 21-8-2013 17:17
多謝各位師兄的資料

謝謝啦
作者: kwokyan01    時間: 21-8-2013 17:21
另外各位有沒好的6C介紹一下呀
作者: wahtung    時間: 21-8-2013 17:35
kwokyan01 發表於 21-8-2013 17:21
另外各位有沒好的6C介紹一下呀

抱歉,呢處係嚴禁介紹6C,其實報章內廣告大把選擇

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1889&extra=page%3D1

作者: worldcat    時間: 23-8-2013 16:04

保險唔理受保人同受益人係邊個、只要投保人係你都會cut.
有錢上繳、無錢都要cut.

就算破左後、你老婆出錢受保人係你。保險公司都唔可以直接開單、破處批左先可以。2月時申請、老婆係投保人同受益人、我係受保人。結果係一間保險會唔批、一間都要經紀搞一輪先批。(兩個經紀都係熟人。)
作者: trends1989    時間: 31-8-2013 12:56
你試下同佢傾下, 唔100%會CUT, 視乎你點解釋同態度點
解到話既, 佢或者只係叫你同老婆寫封信當申報文件, 可能會批准你保留呢~
但前題係, 有錢攞返的話, 100%會CUT你, 無論你點講, 祝你好運

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3