破產聯盟

標題: 破產期間結婚 [打印本頁]

作者: freddysin    時間: 16-8-2013 16:20
標題: 破產期間結婚
在破產期間係香港結婚,老婆係大陸人,甘老婆既收入會唔會計入我既收入呢?破產的時候我係報離婚的
作者: 好日子    時間: 17-8-2013 16:31
太太收入和你是分開的
但家庭開支可能會減少,例如租金可能會和你太太各分擔一半
你太太是否在香港工作?
作者: freddysin    時間: 17-8-2013 17:16
好日子 發表於 17-8-2013 16:31
太太收入和你是分開的
但家庭開支可能會減少,例如租金可能會和你太太各分擔一半
你太太是否在香港工作? ...

我太太是大陆人,在大陆住的,不是在香港工作
作者: 好日子    時間: 17-8-2013 17:22
freddysin 發表於 17-8-2013 17:16

問題是你自己在港住嗎,如果大家分2地住就更加冇影響

重點是破產只是你自己,太太收入如何與你無關的.

作者: 天帝    時間: 17-8-2013 18:10
freddysin 發表於 17-8-2013 17:16

如 分 開 兩 地 是 沒 有 問 題 , 放 心
作者: freddysin    時間: 17-8-2013 18:36
天帝 發表於 17-8-2013 18:10
如 分 開 兩 地 是 沒 有 問 題 , 放 心

作者: freddysin    時間: 17-8-2013 18:36
好日子 發表於 17-8-2013 17:22
問題是你自己在港住嗎,如果大家分2地住就更加冇影響

重點是破產只是你自己,太太收入如何與你無關的.

作者: 殘雲的天空    時間: 31-8-2013 19:55
你可以申請多筆錢去養佢
作者: smallcat    時間: 1-9-2013 11:28
結啦, 破產同你結婚無乜關係  外判只留意你有無錢還
作者: devilfish    時間: 2-9-2013 14:32
smallcat 發表於 1-9-2013 11:28
結啦, 破產同你結婚無乜關係  外判只留意你有無錢還

有冇師兄真係試過0係呢 4 年內結婚呢?

我想八下佢會比幾多錢你。。。 我感覺上佢祗會比你報註冊費。。。乜野擺酒唔會比你....

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3