破產聯盟

標題: xx [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 16-8-2013 16:09
標題: xx

xxxxxxx
作者: smallcat    時間: 16-8-2013 21:42
乜來架?  評估乜呢?  如果你所批支出, 大過收入, 點評都係唔使還錢
作者: smallcat    時間: 16-8-2013 23:28
freddysin 發表於 16-8-2013 21:53
因為之前係香港欠建設銀行的錢,但係我依家係大陸建行有錢存係度,最慘D錢唔係我的,係我朋放係我度幫佢 ...

咁你都係照解釋, 唔信都無辦法, 應該唔會好大問題既
作者: bb_q_888    時間: 17-8-2013 18:47
freddysin 發表於 17-8-2013 16:06
其实有无师兄试过呢?因为今日我问了帮我搞破产的律师话会有甘既机会,不过就好少,可能抽签抽中我 ...

好少机会抽中....咁都係有機會.

諗下仲有咩問題,如果問你朋友點解唔自己開戶口,你又答唔答到?
作者: freddysin    時間: 17-8-2013 20:47

xxxxxxxxx
作者: bb_q_888    時間: 17-8-2013 21:09
如果搵佢認頭又得唔得?
作者: bb_q_888    時間: 17-8-2013 21:15
freddysin 發表於 17-8-2013 21:11
甘就真係唔知喇

咁D錢無哂~佢一定無異議,但有可能影響你.
作者: admin    時間: 19-8-2013 15:36
freddysin 發表於 16-8-2013 21:53
因為之前係香港欠建設銀行的錢,但係我依家係大陸建行有錢存係度,最慘D錢唔係我的,係我朋放係我度幫佢 ...

樓主,我其實無乜資格去回應,只係一D個人感想:
1. 睇落好多會員都未試過中期評估。我估真係有D野啦。但係個外判又無話明你的資產有問題。
2. 係表面上,你有一個大陸銀行戶口,你應該係無報到。(無估錯)
3. 你個大陸戶口有一批錢。

一睇就知有問題。
1. 你有戶口無報。
2. 你有錢無報。
3. 當D錢唔係你,你要明白身為破產者,資產,戶口已經唔係你控制的野。無論D錢點來,你都係衰左。因為根本你無資格去處理同接受。(我都無去認證D錢係唔係你,只係話有批錢。)

但係你要留意:
1. 香港同大陸係一國兩制。理論上,你的大陸戶口資料係唔可以比香港司法制度知道。所以,佢地叫你做中期評估。唔係話你有問題。(估,唔係一定)
2. 如果上去,你自已認左,咁…你就衰左好多野。即係我估佢地會用盡所有方法去引你招供,但係佢地唔會話自已查到。因為佢地一講,就犯左香港基本法。除非有人指控。
3. 大陸銀行同香港銀行理論上係兩間公司。(?)資料係私穩條例係應該唔可以互通。咁理論上只有你,你朋友會知。咁重有邊個知道又可以指控你呢?呵呵,就係我地會員!

你要留意:
1. 全部個人意見。
2. 我無講過你上去講大話。都無講過你要講乜野。我只係講香港係一國兩制,同埋資料係唔會互通,理論上。除非你係思樂冰。

講就係咁多,希望我估錯。你明我想講乜就明,唔明無計。

作者: devilfish    時間: 19-8-2013 15:55
講真,破產期最大忌就係有錢0係戶口,邊度有錢都係咁話

律師第一樣教既就係戶口一毫子都唔好剩

最 worst case d 錢要上繳之餘仲會加監... 何必呢
作者: 唯一    時間: 29-8-2013 00:38
幫主 真好人。
作者: mobilesss    時間: 29-8-2013 14:41
自守吧!! 在同一间bank欠$同埋有个户口, 本來兩地应该无乜问題但鬼叫同一銀号..你话系大陸户口D$吾系你架, 边个会信你, 吾好玩啦
作者: BB5555    時間: 29-8-2013 14:59
匿名者 發表於 16-8-2013 21:26
有無人知呢?因為我問過我朋友佢都無去做中期評估的,無啦啦叫我去唔知有乜事,好担心 ...

以我經驗. 如果已經查到外判或律師樓會直接聯絡你. 如出信同打電話. 凶你話查到你有錢限你係限期之前交錢. 唔係上法庭. 都費時叫你上去做咩中期評估啦!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3