破產聯盟

標題: 終於 4 年喇!!! 外判解破一問 [打印本頁]

作者: devilfish    時間: 15-8-2013 17:25
標題: 終於 4 年喇!!! 外判解破一問
大家好,小弟因為唔記得左舊 account 個 password, 唯有開個新 account 入黎...

兩年前左右都曾經0係呢度活躍過... 不過後來因為工作太忙所以冇時間上黎...

4 年話長唔長,話短唔短,不過比起每個月都要擔心比人收數,點樣還錢既日子來得舒服百倍!希望大家仲等緊 4 年期滿既朋友都加油!!!

對於"不反對解除破產"通知書,小弟有 d 疑問,因為我係比殺手跟既... 咁係咪要叫佢發比我?定係我都係返金鐘破管局攪就可以呢?

拎左"不反對解除破產"通知書之後,就再去金鐘申請“解除破產令“?

謝謝~~~

作者: dopod123    時間: 15-8-2013 17:39
問外勞攞

你係邊位?唔介意講個舊loin

見過未
作者: devilfish    時間: 15-8-2013 17:46

我個舊 account 好似叫 Devil ....
哈哈,0岩0岩睇下其他版,見到我 d 舊文!

作者: wahtung    時間: 15-8-2013 19:05
devilfish 發表於 15-8-2013 17:46
我個舊 account 好似叫 Devil ....
哈哈,0岩0岩睇下其他版,見到我 d 舊文!
...

哦,我都記得魔鬼你呀,真係好耐無上過嚟,恭喜重獲新生
作者: smallcat    時間: 15-8-2013 22:19
恭喜晒
作者: 天帝    時間: 15-8-2013 22:51
Congratulation
作者: devilfish    時間: 16-8-2013 11:07
wahtung 兄,我都記得你!

我自己答返個問題先~ 睇呢度 d post 見到原來上網自己申請都得!期滿後一個星期 send 個 email 去就攪掂,等回覆去拎信! 然後再去破管局攪解除破產令
作者: 清風    時間: 16-8-2013 12:16
devilfish 發表於 16-8-2013 11:07

我自己答返個問題先~  睇呢度 d post 見到原來上網自己申請都得!期滿後 ...

恭喜....恭喜......

到時攪掂哂,如果可以,得閒上嚟,分享下全個過程同時間,比d師兄參考下.........
作者: wahtung    時間: 16-8-2013 12:22

我自己答返個問題先~  睇呢度 d post 見到原來上網自己申請都得!期滿後 ...

魔鬼魚兄搞掂咗得閒分享吓過程呀
作者: devilfish    時間: 17-8-2013 14:23
wahtung 發表於 16-8-2013 12:22
魔鬼魚兄搞掂咗得閒分享吓過程呀

一定一定!
作者: BB5555    時間: 20-8-2013 14:11

期滿後一個星期 send 個 email 去破管局. 點知破管局回覆要搵番外判確認. 咁即係咪有問題? 但有問題又應該一早通知我. 真係好煩. 其實已經唔想搵個外判. 有冇師兄知點解?
作者: devilfish    時間: 20-8-2013 14:37
BB5555 發表於 20-8-2013 14:11
期滿後一個星期 send 個 email 去破管局. 點知破管局回覆要搵番外判確認. 咁即係咪有問題? 但有問題又應 ...

與其上黎問,不如直接打比外判問。咩事好難講...
作者: super_skuller    時間: 20-8-2013 16:18
期滿後一個星期 send 個 email 去破管局. 點知破管局回覆要搵番外判確認. 咁即係咪有問題? 但有問題又應 ...

睇之前啲師兄講,好似封不反對信係外判發的。會唔會因為咁所以才說要搵返外判確認?
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 16:27

係㗎!外判跟嘅,封信係由外判出㗎!   正常嘅
作者: BB5555    時間: 20-8-2013 17:14
雲佬 發表於 20-8-2013 16:27

即係之前有師兄講係外判跟都可以由破署發唔係一定啦!!  因為我已經果時發問. D師兄回覆因為文件會係期滿後交番破署, 所以可以由破署申請. 當然都係寫同一樣野姐. 係對象唔同, 要分開同外判攞完, 再走去破署申請攪解除破產令.
作者: 天帝    時間: 20-8-2013 17:33
雲佬 發表於 20-8-2013 16:27

假 若 到 三 個 月 后 先 取 不 反 對 通 知 信 會 由 外 判 處 理 ?
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 17:50
BB5555 發表於 20-8-2013 17:14
即係之前有師兄講係外判跟都可以由破署發唔係一定啦!!  因為我已經果時發問. D師兄回覆因為文件會係期滿 ...

以我所知,期滿後若無其他問題或手尾,到某一個時限,外判就要將個案交回破署,
所以有時外判要登報說明某些個案已不再跟進。
個期限幾耐我就唔清楚。
之前嘅師兄答覆亦不一定錯。

另外,向外判攞咗信,應該可以直接去高院申請解破,唔須要再经破署喎。
不過最好由剛解破嘅會員答就最清楚!

作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 17:54
天帝 發表於 20-8-2013 17:33
假 若 到 三 個 月 后 先 取 不 反 對 通 知 信 會 由 外 判 處 理 ?

天帝兄!答覆同上
到時睇個案交比破署未。
作者: devilfish    時間: 20-8-2013 17:57
咁即係交最後一份報表既時候順便叫外判出埋好過

作者: 天帝    時間: 20-8-2013 17:57
雲佬 發表於 20-8-2013 17:54
天帝兄!答覆同上
到時睇個案交比破署未。

OK, IF 覺 得 吾 想 見 外 判 , 三 個 月 后 先 去 攪
作者: devilfish    時間: 20-8-2013 18:04
天帝 發表於 20-8-2013 17:57
OK, IF 覺 得 吾 想 見 外 判 , 三 個 月 后 先 去 攪

其實都唔駛見既,fax 報表比佢既時候 fax 多封信比佢,叫佢覆你

不過講真,我都係聲都唔想聽

所以如果可以上網直接搵破署攪就最好
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 18:12
devilfish 發表於 20-8-2013 17:57
咁即係交最後一份報表既時候順便叫外判出埋好過

又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎!
作者: devilfish    時間: 20-8-2013 18:56
雲佬 發表於 20-8-2013 18:12
又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎! ...

我又唔會叫佢即時比,因為我都係 fax 比佢
咪 fax 多張野比佢叫佢攪掂就出返封野比我
不過我比佢小過我一次話叫我唔好勁 fax 野比佢

喂大佬,你唔覆我我當你收唔到兩三日 fax 一次比你又有幾過份先?
我呢 d 盡責既市民黎丫嘛!一陣你話我冇通知咁點算
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 19:09
devilfish 發表於 20-8-2013 18:56
我又唔會叫佢即時比,因為我都係 fax 比佢
咪 fax 多張野比佢叫佢攪掂就出返封野比我
不過我比佢小過我一 ...

等出佐信後,每日打幾個電話去插佢!
作者: dopod123    時間: 20-8-2013 20:06

外勞跟去外勞度攞,呢個係一定嘅

係喎BB5555好以你到期喎,
作者: dopod123    時間: 20-8-2013 20:15
雲佬 發表於 20-8-2013 17:50
以我所知,期滿後若無其他問題或手尾,到某一個時限,外判就要將個案交回破署,
所以有時外判要登報說明某 ...

回覆你同天帝兄先

外勞有2類

1:由破署自已判出去的,你地講嘅到期之後會交回破署(就3個月為期)可能成立

2:由債權人指定要求的,呢個就不會到期後就交回破署(最終會,幾耐唔知)。因為受佢地係向債權人負責,除非有事不能再做受託人或受託人自動申請。
作者: 雲佬    時間: 20-8-2013 20:56
dopod123 發表於 20-8-2013 20:15
回覆你同天帝兄先

外勞有2類

版主即係版主!正確!

補充一下,你所指第2類,通常係有固定資產、大额、同特别債務o既破產人,至會有咁情況。
似我呢啲就九成係第一類啦!
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 10:28
devilfish 發表於 20-8-2013 18:04
其實都唔駛見既,fax 報表比佢既時候 fax 多封信比佢,叫佢覆你

我都係咁諗. 不過今次應該係外判未交出我資料比破署. 無奈之下都要再同佢地聯絡. 我知因為間外判入面D人換哂. 今年好多野都遲哂包括申請攞番D駛用.
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 10:39
雲佬 發表於 20-8-2013 18:12
又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎! ...

我係怕佢未到期通知佢. 比佢有時間搵我麻煩. 滿左期就費時再麻煩我.
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 10:52
回覆你同天帝兄先

外勞有2類

我諗我係第2類. 由債權人指定要求的. 希望冇野煩.
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 10:53
雲佬 發表於 20-8-2013 20:56
版主即係版主!正確!

補充一下,你所指第2類,通常係有固定資產、大额、同特别債務o既 ...

我都唔算. 只係可以每月還錢, 雙糧花紅都有比佢....
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 10:56
dopod123 發表於 20-8-2013 20:06
外勞跟去外勞度攞,呢個係一定嘅

係喎BB5555好以你到期喎,

係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人.........
作者: dopod123    時間: 21-8-2013 11:17
BB5555 發表於 21-8-2013 10:56
係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人......... ...

快啲打比外勞問

順利解破
作者: 豬公    時間: 21-8-2013 11:29
BB5555 發表於 21-8-2013 10:56
係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人......... ...

上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備,但佢話要等2個月,之後冇晒聲氣,等待中...........................
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 11:37
豬公 發表於 21-8-2013 11:29
上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備, ...

已經書面比外判申請『不反對解除破產通知書』啦!! 再過一, 兩日先再打去問. 睇佢地點啦!!
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 11:38
dopod123 發表於 21-8-2013 11:17
快啲打比外勞問

順利解破

會架啦... 多謝!!  希望順利解破.
作者: 清風    時間: 21-8-2013 11:42
上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備, ...

呢d外勞係咁衰格,點都要拖下你先,唯有到時到候,就奪命追魂call,問佢攪掂未,煩下佢都好.............
作者: dopod123    時間: 21-8-2013 11:44
BB5555 發表於 21-8-2013 11:38
會架啦... 多謝!!  希望順利解破.

係度幾年,都在這認識你大家而家都個個開始解破。。。真開心

希望你有時間上來多啲,用下你的經驗幫下新會員。

又或參加下我地啲活動,其實都係吹水會,大家過來人有時咩都可以講下
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 12:04
dopod123 發表於 21-8-2013 11:44

希望你有時間上來多啲,用下你的 ...

當然啦!!  唔係呢度相信仲會比外判蝦同欺壓多D. 至小唔會咩都唔做等佢屈我. 四年對我黎講真係好漫長. 因為我位外判不停搵機會屈我錢. 有時唔查清楚已經出信又打黎兇我. 一出口就話上法庭. 由開頭到現在真係有時會覺心力交瘁. 所以一到期可以都唔想搵佢地.
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 12:08

請問豬師兄既外判是否位於屯門? 如果同我一樣, 相信我都要等兩個月.
作者: 豬公    時間: 21-8-2013 12:59
BB5555 發表於 21-8-2013 12:08
請問豬師兄既外判是否位於屯門? 如果同我一樣, 相信我都要等兩個月.

同妳唔一樣,唔係王+石,係『你身痕』
作者: devilfish    時間: 21-8-2013 14:32
BB5555 發表於 21-8-2013 12:04
當然啦!!  唔係呢度相信仲會比外判蝦同欺壓多D. 至小唔會咩都唔做等佢屈我. 四年對我黎講真係好漫長. 因 ...

咁你真係好慘下喎!

我係殺手跟嫁!但係我覺得算好彩,跟我果個人冇乜野... 我唔駛月供,係雙糧要上繳... 年尾佢有時會打黎要我 fax 紅簿比佢睇...

作者: devilfish    時間: 21-8-2013 14:35
回覆你同天帝兄先

外勞有2類

咁睇黎我係第一類啦!
作者: devilfish    時間: 21-8-2013 14:38
dopod123 發表於 21-8-2013 11:44

希望你有時間上來多啲,用下你的 ...

上開黎見到有版友有問題都會盡量去答

冇呢度我地真係會好傍偟!呢度好多資料都幫到手!

要再一次多謝 HKIVA !!
作者: BB5555    時間: 21-8-2013 15:47
豬公 發表於 21-8-2013 12:59
同妳唔一樣,唔係王+石,係『你身痕』

我都唔係王+石, 係"你X倫".
作者: dopod123    時間: 21-8-2013 18:52
BB5555 發表於 21-8-2013 15:47
我都唔係王+石, 係"你X倫".

你間都你殺手級
作者: dopod123    時間: 21-8-2013 18:53
devilfish 發表於 21-8-2013 14:38

多啲番上嚟吹下水,又分享下你啲經驗比其他人喇
作者: 天帝    時間: 21-8-2013 21:38
devilfish 發表於 20-8-2013 18:04

Of course, understood that the discharge is a new beginning
作者: super_skuller    時間: 22-8-2013 13:43
我是王+石跟的,9月頭夠期,希望解破順利再上來和大家分享過程
作者: devilfish    時間: 22-8-2013 14:35
super_skuller 發表於 22-8-2013 13:43
我是王+石跟的,9月頭夠期,希望解破順利再上來和大家分享過程

咁殺手有冇對你點呀?
作者: super_skuller    時間: 22-8-2013 14:59
devilfish 發表於 22-8-2013 14:35
咁殺手有冇對你點呀?

我算好彩,四年嚟都冇為難過我。最初傾生活費時同主任俾嗰個數只係少咗$100。不過唔知解破時候會唔會至嚟為難我啦。
作者: devilfish    時間: 22-8-2013 15:01
dopod123 發表於 21-8-2013 18:53
多啲番上嚟吹下水,又分享下你啲經驗比其他人喇

一定啦!
見到有人問野都盡量 share 下自己既經歷
作者: devilfish    時間: 22-8-2013 15:08
super_skuller 發表於 22-8-2013 14:59
我算好彩,四年嚟都冇為難過我。最初傾生活費時同主任俾嗰個數只係少咗$100。不過唔知解破時候會唔會至嚟 ...

咁大家都要 touchwood 喇....

我同你個日子好近!

不反對通知書我諗住同最後一份報表一齊交之後既一個星期再 email 比破署,反正都係 send 個 mail
作者: BB5555    時間: 22-8-2013 15:21
devilfish 發表於 22-8-2013 15:08

我同你個日子好近!

你係破署主任跟? 係先好EMAIL 比破署, 唔係就會好似我彈翻轉頭叫你搵番外勞....
作者: BB5555    時間: 22-8-2013 15:22
devilfish 發表於 21-8-2013 14:38

同意!!!
作者: super_skuller    時間: 22-8-2013 15:22
devilfish 發表於 22-8-2013 15:08

我同你個日子好近!

咁我地分開兩種方式搞,我差不多個個月claim醫療都會同外判嗰邊聯絡,我交埋最後嗰份年報後一星期打去外判問。有消息再update大家
作者: devilfish    時間: 22-8-2013 15:29
BB5555 發表於 22-8-2013 15:21
你係破署主任跟? 係先好EMAIL 比破署, 唔係就會好似我彈翻轉頭叫你搵番外勞.... ...

外判我會同報表一齊交,email 就等一個星期 send 比破署... 點都好,兩邊一齊攪冇蝕底嘛!
作者: BB5555    時間: 22-8-2013 16:05
devilfish 發表於 22-8-2013 15:29
外判我會同報表一齊交,email 就等一個星期 send 比破署... 點都好,兩邊一齊攪冇蝕底嘛! ...

你如果係外判跟. 應該都係同外判攞 "不反對通知書". 我個CASE已經講明, 係外判跟就要搵外判攞. 唔可以搵破署攞. 所以唔駛email 比破署啦.
作者: devilfish    時間: 22-8-2013 16:08
BB5555 發表於 22-8-2013 16:05
你如果係外判跟. 應該都係同外判攞 "不反對通知書". 我個CASE已經講明, 係外判跟就要搵外判攞. 唔可以搵 ...

如果佢 email 覆我叫我搵外判都冇蝕底丫
雖然等左 4 年都唔爭在,不過始終都唔想拖多一日

作者: dopod123    時間: 22-8-2013 18:11
devilfish 發表於 22-8-2013 15:01
一定啦!
見到有人問野都盡量 share 下自己既經歷

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3