破產聯盟

標題: 少少分享 - 唔洗怕醜、額外開支要爭取 [打印本頁]

作者: worldcat    時間: 12-8-2013 13:27
標題: 少少分享 - 唔洗怕醜、額外開支要爭取
小弟前兩個月公司多野做、差唔多一至五晚晚ot到12點-1點。
咁夜收工、老實講緊係塔的士返屋企。

因為公司有少少ot, 飯錢、車錢補貼、7月尾都出多4仟幾蚊。
但真係搭的士都俾左仟幾蚊出去。

心大心細、唔知可唔可以同主任申請當額外開支、因為理論上除必要情況、破產人仕係唔可以搭的士。
但用多左仟幾蚊、真係係生活費上窄窄地。加上要個別用膳(晚餐同唔到屋企人食)都增加左支出、所以唯有硬著頭皮影齊in out record, 糧單、的士收據出信同主任申請。
上星期收到信、確認可以保留多約2k做額外生活費。

當然唔排除主任手鬆啲、但其他師兄有合理額外開支、真係要試下申請。

作者: 301    時間: 12-8-2013 14:04
係呀,
可有爭取,值得爭取.
主任確易有商量既.

作者: dopod123    時間: 12-8-2013 15:02
世界貓兄,好耐冇見

的確是要爭取的,你主任跟相信易話為

外勞可能會留難,但我念都可以爭取

因為十分合理。

祝世界貓以後都順利過渡

作者: smallcat    時間: 12-8-2013 19:17
 恭喜
作者: 好日子    時間: 31-8-2013 01:23
CHING 証明只要有埋由爭取,都要做不要怕煩
作者: trends1989    時間: 31-8-2013 12:57
恭喜你, 其實視乎你個態度係點架咋, 有計傾, 合作的話, 其實班官都係人, 有少少人情味既
作者: devilfish    時間: 31-8-2013 13:23
trends1989 發表於 31-8-2013 12:57
恭喜你, 其實視乎你個態度係點架咋, 有計傾, 合作的話, 其實班官都係人, 有少少人情味既 ...

主任跟仲有可能拎到 d

外判就食得屎... 求完佢仲要比佢串

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3