破產聯盟

標題: 問朋友借錢--人的本性 [打印本頁]

作者: flypig    時間: 27-6-2013 11:09
標題: 問朋友借錢--人的本性
主要討論借錢的心態.

緣起:
以前好景時,我有一份唔錯的收入.基本上出親黎飲酒我都會照
2-3個財政有困難的朋友.一次兩三舊又有,5-6舊又有.一個禮拜
出黎 1-2次.
其中一個,15年+ 前開始問我借,最高峰欠我60K.
後來我搵老破D錢都係佢還俾我. 欠10+年之後,一年前清哂欠我條數.
Anyway, 該位人兄最近有畢橫財.講緊6個位.佢又研究緊
買邊隻股同外幣好.咁我想下,當時我都無收佢息.自己欠銀行卡數時,
仲要死撐.於是,問該位友人借20K.佢唔制.借10K,佢唔願意.最後我逼佢
借5K喇.   由於當時我太過強勢,而大家都仲有往來,佢唔願意之下俾
我打窒左條氣.只有應承.

因此事件,令我到宜家都憤憤不平,所以成文.

作者: flypig    時間: 27-6-2013 11:14
自己理財真係差.以前有個遠房親戚,又係10年前問我借2雞,我二話不說就過數.
後來人都唔見.條友唔係走路,係擺明唔還.

上文所講的朋友,夜總會都照過佢幾次.竟然兩雞都無.我想法係
佢願意借一雞都算幫忙.要我逼先借5K,就真係以後都只會係值5K的朋友.
作者: flypig    時間: 27-6-2013 11:16
曾經有個朋友,佢老破之時問FD 借錢.
後來佢話,邊個有錢唔借,就唔係FD

我睇法係每個人都有借與不借的原因.
曾經考慮過,就算係朋友.
作者: flypig    時間: 27-6-2013 11:25
大家搞得老破,都與錢字扯上關係.
大部份人係社會的UNDERDOG,亦曾經問親朋借錢,做伸手黨.

我在老破的最大得著係對人性有更加深的認識.
人情冷暖,真係寒天飲雪水,點滴在心頭

雖然,有D事最好永遠都唔知.例如話:如果老婆出軌.最好呃我一世.

但係,我太好奇.知道邊個騾邊個唔騾,呢個資料對我好有用.
我起碼知道有幾個FD 10年無見,都會救我.
有一D就以為佢地係FD,其實我太過一廂情願.
作者: bb_q_888    時間: 27-6-2013 14:24
錢在自己手上就是錢,借了出去就不是你的.

施恩莫望布.
作者: smallcat    時間: 27-6-2013 21:42
flypig 发表于 27-6-2013 11:25
大家搞得老破,都與錢字扯上關係.
大部份人係社會的UNDERDOG,亦曾經問親朋借錢,做伸手黨.

其實師兄, 你有無想過, 正常人唔會亂問朋友借錢的, 同埋仲要看他因為乜原因借, 好多人知你好人, 就會問你

其實呢D事, 幾十年前都一樣, 人永遠係現實, 但不代表沒有真朋友

我想信師兄你年齡都唔會少過25, 在社會上都有一定人生經驗, 好閒姐, 佢搵你著數, 你咪知呢D友係人係鬼咯

我都識D朋友永遠賭都一毫子都無, 個個月清, 解破後都係咁, 呢類人其實無得救, 你幫佢=害佢,

如果你真係有心幫人, 不如留翻D錢 捐比報紙上, 或社會上真係有需要既人, 咁會幫你積到福添
作者: BB5555    時間: 28-6-2013 10:50
smallcat 发表于 27-6-2013 21:42
其實師兄, 你有無想過, 正常人唔會亂問朋友借錢的, 同埋仲要看他因為乜原因借, 好多人知你好人, 就會問你
...

同意!!! SMALLCAT兄
作者: smallcat    時間: 28-6-2013 11:02
BB5555 发表于 28-6-2013 10:50
同意!!! SMALLCAT兄

作者: 301    時間: 28-6-2013 12:42
"講錢失感情"  真架 !

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3