破產聯盟

標題: 解破後即申請信用卡 [打印本頁]

作者: nana    時間: 25-5-2013 22:33
標題: 解破後即申請信用卡
解破後即申請信用卡 是不是絕對冇可能?

(如在同一公司工作了兩年

autopay出糧)

作者: smallcat    時間: 25-5-2013 23:48
點解咁急要申請翻卡?  如果欠過債銀行就係定唔使想, 無欠過債就唔知了, 或者你試下, 同有筆定期存款在那銀行, 在呢處睇既舊文好似隔了一段時間會好D  唔知我有無記錯了
作者: flypig    時間: 28-5-2013 18:11
唔係.不過機會唔好.
1 最好搵間無牙齒印.而且出糧個間
2 可以試下做定期

作者: kungfu    時間: 19-10-2013 07:09
我啱啱解破冇耐. 搵老婆向中X申請信用咭同附屬咭, 主卡就批咗廾個, 附屬咭就唔掂. 尋日去搵老婆公司嘅往來銀行傾吓搞張公司咭, 睇嚟有D機會. 稍後再同各位報告.
作者: ericeric    時間: 2-4-2014 22:25
師兄,公司咭可以嗎。

我試過匯X银行,唔批,連交form都拒收。

職員說,已bad  list 了,不要浪費時間
作者: bcgr33n    時間: 13-7-2014 09:12
Ching, dont be hopeless.

It is definitely possible to have credit card.

I just finish my 4 years in June 2014. (still dont have the discharge cert on hand yet)

I have applied for PC last week and received my visa card yesterday (with $10000 credit). took only 2 days to approve. received no calls what so ever. just got my card in the post.

salary around 25K autopay. no money in bank acc.

作者: chongxin    時間: 13-7-2014 12:49
bcgr33n 發表於 13-7-2014 09:12

It is definitely possible to have credit card.

well done brother
作者: siesiuy    時間: 13-7-2014 18:26

Which bank are you applied for ?
作者: bcgr33n    時間: 13-7-2014 19:32
siesiuy 發表於 13-7-2014 18:26
Which bank are you applied for ?

primecredit
作者: siesiuy    時間: 13-7-2014 20:41
bcgr33n 發表於 13-7-2014 19:32
primecredit

Thankyou ! ching
作者: kumiko1030    時間: 20-7-2014 03:56
我諗你有返幾十個嚮銀行佢唔會唔自動寄張卡俾你,個人意見
作者: knc    時間: 9-8-2014 04:19
我都剛申請咗PC,成功咗!
以後可以方便付款買嘢了,我會好好珍惜得來不易嘅信用!
作者: BB5555    時間: 26-8-2014 11:45
knc 發表於 9-8-2014 04:19
我都剛申請咗PC,成功咗!
以後可以方便付款買嘢了,我會好好珍惜得來不易嘅信用! ...

我以前同渣X銀行有債. 請問C兄是否可以申請?因PC 係UNDER 渣X.
作者: BB5555    時間: 26-8-2014 11:46

Hi, May I know how to apply? through hotline or other chanel?
作者: keithskies    時間: 3-11-2014 23:13
作者: llcw    時間: 5-11-2014 11:29
smallcat 發表於 25-5-2013 23:48
點解咁急要申請翻卡?  如果欠過債銀行就係定唔使想, 無欠過債就唔知了, 或者你試下, 同有筆定期 ...

我有筆40萬定期存款在中x那銀行有一年.都申請不到白金銀x卡.有pc卡用了一年是全找數都拿不到正常卡
作者: smallcat    時間: 8-11-2014 01:32
llcw 發表於 5-11-2014 11:29
我有筆40萬定期存款在中x那銀行有一年.都申請不到白金銀x卡.有pc卡用了一年是全找數都拿不到正常卡 ...

師兄之前有差這銀行錢嗎? 是仇家?  如果不是仇家, 有4十皮定期都唔得?

primecredit 卡全找數係乜意思? 無credit 比你? 無都好架    個個月清, 唔係壞事  唔使再欠吉數呀, 利息真係針針吉肉
作者: b03Stormy    時間: 16-4-2015 12:04
我本人都係上年2014年12月解破,申請安xPC卡連"解除破產令"一樣唔批,破產前有欠過佢地錢,因為方便工作出差希望有張信用卡傍身。最後,我申請Aeon Visa卡而且交埋解破令即批$5000,我會好珍惜得來不易既信用卡,希望我既分享可以幫到大家
作者: 301    時間: 16-4-2015 12:23
珍惜 , 珍惜,
確實得來不易.

作者: lionpig    時間: 16-4-2015 23:11
、請問之前有欠佢地錢嗎?
作者: b03Stormy    時間: 17-4-2015 00:41
破產前欠Aeon財務$40.000,所以今次人地肯發卡比我,我真的很感激Aeon
作者: 301    時間: 17-4-2015 12:48
係, 佢重發新卡給"過來人"機會最高,
初例額5000.
不到一年會提升至一萬.

作者: b03Stormy    時間: 27-4-2015 22:12
我破產前欠AEXX一筆三萬蚊的貸款, 人地今時今日都肯發卡比我,  我真的很感激, 我以後都會好好珍
作者: b03Stormy    時間: 7-5-2015 12:08
先前我結欠AEXX大約有三萬,欠安X有廿幾萬,最後AEXX都批左五千比我,我巳經很滿足了
作者: 小浩南    時間: 8-5-2015 23:53
b03Stormy 發表於 7-5-2015 12:08
先前我結欠AEXX大約有三萬,欠安X有廿幾萬,最後AEXX都批左五千比我,我巳經很滿足了 ...

請問咁多位師兄申請手續係點? 要唔要特別方法, 例如要交埋解除破產信等, 定係照正常手續申請? 多謝指教
作者: Bencsc    時間: 11-5-2015 20:46
只要環聯已U紀錄,正常申請就得,好大機會批,不過都要睇下你分工及工作背景
作者: 小浩南    時間: 27-5-2015 09:20
Bencsc 發表於 11-5-2015 20:46
只要環聯已U紀錄,正常申請就得,好大機會批,不過都要睇下你分工及工作背景 ...

多謝回覆, 環聯我已UPDATE解破信, 不過評分都係H級, 而且破產前D銀行欠債記錄都重係到, 但係寫住係"撇帳帳戶"  , 唔知咁樣有無機會申請到呢? 請問師兄你申請AEON卡時係佢要求你交解破書定你自己主動交? 同埋係係去AEON分行申請定交表定係網上交呢? 多謝你先.
作者: Bencsc    時間: 27-5-2015 12:45
Update完,過2至3星期再有份報告比你,那份報告就會沒了撇帳紀錄,我3月頭update完之後唔知點解評份有C,等2至3星期睇左份報告先,我去吉X島,裡面申請的
作者: 小浩南    時間: 27-5-2015 16:57
Bencsc 發表於 27-5-2015 12:45
Update完,過2至3星期再有份報告比你,那份報告就會沒了撇帳紀錄,我3月頭update完之後唔知點解評份有C,等 ...

多謝你既指教先 , 我去查環聯時問過, 佢話UPDATE完張解破書,D撇帳記錄唔會無左, 撇帳記錄要由解除破產日起計5年之後先會無左, 請問你係UPDATE 完解破書俾環聯之後個評分先升到C級? (即係你UPDATE前係H級,定係你UPDATE前無查過環聯評分?) 另外請問你去吉X島申請時要交邊樣文件? 解破書要唔要交? 感謝你既解答
作者: Bencsc    時間: 27-5-2015 23:31
其實我己畢業六年,想知佢地有無update我D紀錄,所以比錢睇,原來真係無update到,重有撇帳紀錄及H級,順便叫佢地update之後三星期到佢再有份報告免費比我就變成C級,去吉X島的時候我帶世糧單及地址。但佢就話唔洗,之後一個星期到,aexx 打電話黎叫我比糧單及地址,解破書就無比佢地,因為無問我拿,可能係我己畢業了6年。
作者: Bencsc    時間: 27-5-2015 23:35
重有我問過安X信用卡,佢地就話如果破完唔夠5年,基本上唔批
作者: 小浩南    時間: 28-5-2015 06:00
Bencsc 發表於 27-5-2015 23:31
其實我己畢業六年,想知佢地有無update我D紀錄,所以比錢睇,原來真係無update到,重有撇帳紀錄及H級,順便 ...

多謝你先, 原來係過左破產期超過5年, 我就係2011年2月過破產期, 而家就大約過左4年半到, 唔知申唔請到? 無張卡真係好唔方便, 睇你講你話你俾錢睇完第一份環聯報告,之後就交番破解書, 三星期之後環聯會再有一份免費新報告俾你? 係寄俾你? 我上幾個星期都係去環聯俾錢睇報告,順便交埋解破書, 但係佢地話唔會再有任何通知,要再睇報告就要再俾多次錢
作者: Bencsc    時間: 28-5-2015 10:52
我唔想,佢寄去我屋企所以上去攞,可能係因為我有啲撇賬記錄更改,所以有份報告俾我睇。
作者: danielwu    時間: 29-5-2015 18:01
咁即係畢業後即時申請信用卡,即時已比解破書UPDATE TU,
AXON 同兄弟都唔會批?有無師兄師姐畢業未夠1年都ok?
利申: 畢業半年
作者: 小浩南    時間: 29-5-2015 23:17
danielwu 發表於 29-5-2015 18:01
咁即係畢業後即時申請信用卡,即時已比解破書UPDATE TU,
AXON 同兄弟都唔會批?有無師兄師姐畢業未夠1年都ok? ...

未夠一年我覺得難D, 我畢業4年半, 都考慮緊試唔試申請好, 因為唔成功就會變成降低評分

作者: fasan226    時間: 29-12-2015 02:28
我解破後一年申請左安信pc卡,有10000額
作者: nakamura    時間: 29-12-2015 11:24
小浩南 發表於 29-5-2015 23:17
未夠一年我覺得難D, 我畢業4年半, 都考慮緊試唔試申請好, 因為唔成功就會變成降低評分

...

請問師兄你TU既評分由解破後幾時先恢復有評級分數開始出現番?
作者: yssuen    時間: 2-1-2016 16:47
我係08年解破,14年先醒起去攞解破書兼去TU洗底,之後再俾錢攞份報告睇係B同埋所有紀錄都冇哂.
作者: nakamura    時間: 11-1-2016 19:30
yssuen 發表於 2-1-2016 16:47
我係08年解破,14年先醒起去攞解破書兼去TU洗底,之後再俾錢攞份報告睇係B同埋所有紀錄都冇哂. ...

有冇人知邊間銀行可以擺筆錢去做定期換張信用卡黎用??
作者: manowen    時間: 23-1-2016 03:28
想請教下環聯係你拿左解破後會自動update 定要自己去搞??
作者: yssuen    時間: 23-1-2016 08:21
我係先比錢攞份TU報告睇,然後Fax份解破書同自已嘅資料比佢,冇耐佢會通知你資料已更新.

作者: 重新戰士    時間: 25-1-2016 23:23
咁你係唔係即刻再申請卡?
作者: andy168    時間: 26-1-2016 23:05
我用恒生張DEBIT VISA CARD, 可以上網購物. 每次由儲蓄戶口自動增值入張咭內, 方便快趣.
作者: nakamura    時間: 27-1-2016 08:39
andy168 發表於 26-1-2016 23:05
我用恒生張DEBIT VISA CARD, 可以上網購物. 每次由儲蓄戶口自動增值入張咭內, 方便快趣.  ...

但係用唔到八X達自動增值功能同用唔到拍卡PAYWAVE功能,仲有你自己入錢去張卡度始終額度有限,唔及信用卡個額咁大,斷估你唔會入一兩萬去張消費卡度卦??
作者: 豬公    時間: 27-1-2016 12:55
nakamura 發表於 27-1-2016 08:39
但係用唔到八X達自動增值功能同用唔到拍卡PAYWAVE功能,仲有你自己入錢去張卡度始終額度有限,唔及信用卡 ...

點解唔會,例如你想買只幾皮野嘅勞,用櫃員機即時過數去買,重可以賺埋CASH DOLLAR,

作為一個過來人,我覺得信用額越大死得越快.
作者: nakamura    時間: 27-1-2016 14:15
豬公 發表於 27-1-2016 12:55
點解唔會,例如你想買只幾皮野嘅勞,用櫃員機即時過數去買,重可以賺埋CASH DOLLAR,

作為一個過來人,我覺得 ...

果張卡由儲蓄戶口自動增值過消費卡戶口,最大上限增一千,而自己塞錢入消費卡戶口,條數要翌日朝早九點後先見到最新結餘的
作者: 豬公    時間: 27-1-2016 16:46
nakamura 發表於 27-1-2016 14:15
果張卡由儲蓄戶口自動增值過消費卡戶口,最大上限增一千,而自己塞錢入消費卡戶口,條數要翌日朝早九點後 ...

自動增值是每日最高1000,但手動增值是無限,除非你自己SET左限額,網上轉數要隔日先有,櫃員機轉數即刻有.

補充內容 (28-1-2016 13:04):
就算用存款機入現金都要第二個工作天先有,要用存款機入錢落普通戶口,再用櫃員機由普通戶口轉入消費卡戶口才可即時用,
作者: nakamura    時間: 30-1-2016 14:11
豬公 發表於 27-1-2016 16:46
自動增值是每日最高1000,但手動增值是無限,除非你自己SET左限額,網上轉數要隔日先有,櫃員機轉數即刻有.

...

仲有邊間可以畀我地已解破人士用?我之前申請過安X呢間財仔既信用卡但唔批!
依昂已經有了,只不過個額幾個月黎都仲係五千...
作者: yssuen    時間: 30-1-2016 16:13
重新戰士 發表於 25-1-2016 23:23
咁你係唔係即刻再申請卡?

講你都未必信,我去恆生開戶口,貪佢有消費卡,點知佢自動話幫我申請白金卡,最後批埋.
作者: nakamura    時間: 30-1-2016 16:44
yssuen 發表於 30-1-2016 16:13
講你都未必信,我去恆生開戶口,貪佢有消費卡,點知佢自動話幫我申請白金卡,最後批埋. ...

咁你果陣開戶口入左幾多錢先?
作者: yssuen    時間: 31-1-2016 02:03
nakamura 發表於 30-1-2016 16:44
咁你果陣開戶口入左幾多錢先?

20個
作者: kochun2012    時間: 4-12-2016 00:15
有恒生 消費card
作者: kochun2012    時間: 4-12-2016 00:16
打錯... 有恒生 消費卡都可以, 有冇師兄破過恒生,都拎到消費卡?
作者: gomoon    時間: 8-7-2019 15:15
安信幫到你,我三个月就ok
作者: dickymoy    時間: 12-1-2020 10:40
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Joannywalker131    時間: 23-5-2020 14:43
糸吾糸爆哂粗呀,屍兄
作者: Joannywalker131    時間: 23-5-2020 14:43
洗吾洗爆哂粗呀,屍兄
作者: thornganbylaven    時間: 24-5-2020 14:00
我覺得係以前欠過邊間也好,由入學開始巳經係一筆勺銷,最重要你趺得起起得番身就好,又唔駛粗口罵其他人既,每個人都有自己既故事,當然人地肯唔肯批卡係人地商業決定。
作者: Joannywalker131    時間: 31-5-2020 19:18
我解破七年已經有八張信用卡了

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3