破產聯盟

標題: 解破後會到外國工作問題 [打印本頁]

作者: abc123    時間: 7-5-2013 18:43
標題: 解破後會到外國工作問題
各位好,想問下如果解破後會到外國工作,到當地開戶口出糧會否受拒絕架?定無影響既咩呢?
Thx ^^

作者: smallcat    時間: 8-5-2013 00:49
理論上你在香港破, 記錄應該在香港架

到外國出糧, 你都唔係香港, 你開戶口出糧無乜大理由拒絕你架
作者: smallcat    時間: 8-5-2013 00:51
你既意思係唔係擔心, 獅子有記錄, 海外獅子都有記錄? 但兩個地方, 唔同制度, 除非你係美國使黑錢黑名單, 唔係應該唔會老破傳千里掛

不過, 反正你在外國, 大把其它銀行唔會撞姐, 無需一定要獅子架
作者: winggywinggy    時間: 8-5-2013 02:11
我有欠香港獅子錢, 我係破期內去左英國並且成功申請左英國獅子bank account, 佢地會run credit check, 但只係在英國的 credit check, 所以絕對無問題!

另陫除左獅子外, 我都係英國另外兩間銀行申請bank account同 debit card, 亦都無問題, 好smooth!所以不用担心.
作者: abc123    時間: 8-5-2013 19:38
smallcat 发表于 8-5-2013 00:51
你既意思係唔係擔心, 獅子有記錄, 海外獅子都有記錄? 但兩個地方, 唔同制度, 除非你係美國使黑錢黑名單, 唔 ...

我係諗緊其他銀行會唔會CHECK 到...
我無爭獅子錢架... 係怕環聯有RECORD ..諗住外國銀行都會睇到, 開戶個陣會唔比開...
其實係咪應該係我諗多左..XDXD

咁即係.... 香港還香港... 去到第二度就係另一個開始 ???

ANYWAY.. THANKS

作者: abc123    時間: 8-5-2013 19:43
winggywinggy 发表于 8-5-2013 02:11
我有欠香港獅子錢, 我係破期內去左英國並且成功申請左英國獅子bank account, 佢地會run credit check, 但只 ...

我無欠獅子錢的....
即係你係英國個陣獅子RUN CREDIT CHECK 都睇唔到??  

多謝你既解笞... 個心即時放心左...  
拎埋封解破信.. 我就可以放心走喇..... ^^
作者: smallcat    時間: 8-5-2013 23:31
abc123 发表于 8-5-2013 19:38
我無爭獅子錢架... 係怕環聯有RECORD ..諗住外國銀行都會睇到, 開戶 ...

我都覺得係香港還香港, 除非你係國際大盜或國際洗黑錢天皇, 否則你在香港破左, 佢都唔會咁多資料係手, 如果唔係, 全世界銀行都幾煩
作者: smallcat    時間: 8-5-2013 23:31
abc123 发表于 8-5-2013 19:38
我無爭獅子錢架... 係怕環聯有RECORD ..諗住外國銀行都會睇到, 開戶 ...

個心定左, 就要請我飲英國咖啡
作者: abc123    時間: 9-5-2013 00:31
smallcat 发表于 8-5-2013 23:31
個心定左, 就要請我飲英國咖啡

小貓,但係我唔係去英國bor~~~XD
作者: smallcat    時間: 9-5-2013 12:08
abc123 发表于 9-5-2013 00:31
小貓,但係我唔係去英國bor~~~XD

咁邊處都一樣, 香港破左,  外國銀行都唔會理你咁多

咁就外國咖啡
作者: abc123    時間: 9-5-2013 12:14
smallcat 发表于 9-5-2013 12:08
咁邊處都一樣, 香港破左,  外國銀行都唔會理你咁多

咁就外國咖啡  ...

,咖啡無問題
作者: 301    時間: 9-5-2013 12:29

係,
理論上擔心係多餘既;
不過唔排除個別工種"查根問底"影响.

"破產"祇是本土"民事",
亦非國際"刑事";
更談不上罪行,
更何況已經解破 !

勿庸人自擾.

作者: abc123    時間: 10-5-2013 00:10
301 发表于 9-5-2013 12:29
係,
理論上擔心係多餘既;

多謝師兄解答
作者: winggywinggy    時間: 10-5-2013 01:08
301 发表于 9-5-2013 12:29
係,
理論上擔心係多餘既;

不過唔排除個別工種"查根問底"影响  <-----  講得啱!

有一樣野要補充, 之前有間英國銀行比offer我, 要run credit check, 除左英國既credit check 外, 因為我三年內不在英國居住, 所以佢向香港環聯申請香港既credit check, 最後當然offer無左啦, 所以....睇下你做邊行啦.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3