破產聯盟

標題: 第一次傾生活費!! (求教) [打印本頁]

作者: yuhinc    時間: 20-4-2013 00:02
標題: 第一次傾生活費!! (求教)

小弟破產至今有半年, 一直失業, 最近找到full time job, 約咗外判過幾日傾生活費, 唔知我應該點報? 可以有幾多生活費?
小弟情況如下:
1) 單身, 無兒女
2) 人工$9500-10500
3) 和父母同住(自置物業)
4) 母在職, 父退休
5) 現在有人工, 當然要供養父母
6) 父親係長期病患者
7) 其他應該和大家差不多

謝謝各位

作者: smallcat    時間: 20-4-2013 00:43

要還都唔方多, 你要供養父母, 扣左老強, 加埋車費膳食水電煤手機費上網費當你比, 唔使太Worry, 最多還少少, 相對你未破前日日跑數比銀行, 小事

重要係: 帶齊支持你生活費既正本影印本(你影左唔使佢地影收你錢)  去support你既支出, 就係咁簡單

好運
作者: smallcat    時間: 20-4-2013 00:46
父親長期病患有醫療單據keep埋佢, 雖然唔係你自己直接醫療, 但都"可能"可以當你家中小部份支出, 好過無
作者: yuhinc    時間: 20-4-2013 01:06
smallcat 发表于 20-4-2013 00:43
要還都唔方多, 你要供養父母, 扣左老強, 加埋車費膳食水電煤手機費上網費當你比, 唔使太Worry, 最多還少少, ...

我個外判係宏x亞x, 第一次上去時影印都無收我錢
宏x亞x ok 嗎?
作者: smallcat    時間: 20-4-2013 01:12
yuhinc 发表于 20-4-2013 01:06
我個外判係宏x亞x, 第一次上去時影印都無收我錢
宏x亞x ok 嗎?

咁唔收你錢咪幾好

間間外判都差唔多, 都係站在債權人一方, 放心, 你有足夠文件支持你生活費, 還的錢不會多, 也可能唔使還, 放心!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3