破產聯盟

標題: ~~~終於四年了~~~ [打印本頁]

作者: 浪子18    時間: 16-4-2013 05:21
標題: ~~~終於四年了~~~
浪子不知不覺咁就到四年,又係我重新開始既一頁,
黎緊再係網誌講下呢四年既感受,而家想問d事先.

想問下債權人幾時可以反對你解除破產?
如果解除破產前無任何債權人反對,破產令係唔係就算完結?
我係咪一定要去法院攞返封"解除破產証明書"我先叫正式解除?

作者: 温sir    時間: 16-4-2013 10:04
無錯!期滿前無收過任何反對通知,期滿日就算完成破產期!

"解除破產証明書"只係一種証明,無硬性規定要攞。
但某些情況(
如開戶口、見工等等)可能須要你提供証明,所以攞咗亦有用。
不過順帶一提,呢份証明只能申請一次,無得補發,攞咗就要好好保管!
而期滿日後任何時間都可申請,無限時。
(我自己都未攞
)

另外,要申請"解除破產証明書",
須要你嘅破產受托人(
主任或外判)發出一份"不反對解除破產"嘅信件,才能申請。
即係話你在破產期內有手續未搞清,受托人可能不發出該信件,阻延你申請証明書。
但法例上你在期滿日後已正式解除破產!

作者: ringoyyy    時間: 16-4-2013 19:04
加一油..叮我仲有2年
作者: ccs3361    時間: 23-4-2013 01:08
仲有四個月我都快四年了 .... 希望無驚無險可以順利解破!

各位師兄,一般咩時候報紙會登個表? 解破前一個月、還是兩個月前 .... 請賜教!

作者: 301    時間: 23-4-2013 12:35
ccs3361 发表于 23-4-2013 01:08
仲有四個月我都快四年了 .... 希望無驚無險可以順利解破!

各位師兄,一般咩時候報紙會登個表? 解破前一 ...

大約解破前六,七個月已刊登,
(祇是大約,不一定)
可上網或到圖書館查閱.

繼續不停加油,
有時間返上來坐下.....   

作者: ccs3361    時間: 26-4-2013 22:17
多謝師兄回覆!

我需然不常留言,但也有經常到這裡坐坐的!

多謝 ...

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3